MTSZ 09: A Karancs- és a Medves-Vajdavár-vidék legszebb túrái

20 túraleírás a Természetjáró.hu ajánlásával

4.000Ft

Vissza a kategória összes termékéhez

Leírás

Természetjáró Túrakönyvek 9. kötete: A Karancs- és Medves-Vajdavár-vidék (Óbükk, Ajnácskő környéke)

A könyv kínálata széles skálán mozog: a kezdő túrázók által is élvezhető könnyű, pár kilométeres erdei sétáktól kezdve a rutinosabbaknak szánt, kimerítőbb gyaloglásokig sokféle útvonal megtalálható a zsebben is hordozható, fotókkal és rajzokkal gazdagon illusztrált kiadvány 20 túrája között.

A térképekre helyezett QR-kódok segítségével mindegyik megnyitható a Természetjáró applikációban, így egy okostelefon segítségével navigálni is egyszerű. A leírásokban ezért az izgalmas háttérinformációkra, az útba eső természeti és kulturális látványosságok tömör, de olvasmányos ismertetésére helyezhettük a hangsúlyt.

A Medves-vidék és a Karancs impozáns tömbje az ország természeti és kulturális látnivalókban egyik leggazdagabb területeként került a túrázók fókuszába az elmúlt években. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület méltán népszerű kirándulóközpont, ahogy Somoskő és Salgó romantikus várromjainak látványos együttállása is fotók százairól köszön vissza, a Vajdavár-vidék azonban olyannyira kiesik a fősodorból, hogy sokáig még az elnevezéséről is vita folyt. A szakirodalomban többek között Ó-Bükk és Heves–Borsodi-dombság néven szerepelt (holott a központi része középhegységi arculatú), a köztudatban viszont leginkább sehogy. Az ismertebb célpontok, főleg a közeli Mátra és Bükk, elszipkázzák innen a turistákat, pedig a Vajdavár-vidék egyáltalán nem csak az ínyencek és az erdei csúcsforgalomtól idegenkedők számára izgalmas túraterep.

Ezzel a kötettel ugyanakkor nem csupán a Vajdavár-vidéket, hanem szinte az egész Novohrad-Nógrád Geoparkot szerettük volna megismertetni a felfedezésre vágyó túrázókkal. Mivel pedig az részben Szlovákia területére esik, e kötet abban is különleges, hogy néhány túrája átnyúlik a határon, illetve teljesen annak a túloldalán, Ajnácskő környékén vezet.

 

További információk

Kiadó

Magyarország

Útikönyv, kalauz